Bij Dopharma hebben we productkwaliteit hoog in het vaandel staan. De verpakkingen zijn hier onderdeel van. Op dit vlak werken we momenteel aan diverse verbeteringen die stapsgewijs worden doorgevoerd. Het komende jaar zal u merken dat zodoende veel van onze producten een vernieuwing ondergaan.

Datamatrix op etiketten

Voor efficiënt bijhouden van uw voorraad, print Dopharma sinds kort datamatrices op haar etiketten. Dit geldt alleen voor etiketten die reeds zijn omgezet naar de nieuwe huisstijl, herkenbaar aan de schuine balk in plaats van de golf. Voor het drukken van datamatrices hebben we geïnvesteerd in speciale software, zodat deze data direct uit het systeem naar de printer worden gestuurd en niet per productiebatch handmatig hoeven worden ingevoerd. Via deze code scant u eenvoudig de volgende data naar uw systeem: EAN-code, batchnummer en vervaldatum.

Individuele doosjes voor injectievloeistoffen

Van oudsher verpakten we injectieflacons in polystyreen. Bijsluiters werden los in de doos toegevoegd. Er moet steeds meer tekst op de etiketten vermeld worden, maar de ruimte is beperkt. We mogen dan verwijzen naar een bijsluiter, maar deze moet bij elke verpakking meegeleverd worden. Om het u als dierenarts zo makkelijk mogelijk te maken, stappen we af van de polystyreen verpakking en wordt elke flacon in een individueel doosje verpakt. Indien nodig kan hier dan een bijsluiter aan worden toegevoegd. Naast de praktische voordelen is dit ook beter voor het milieu. Voor alle 50 ml flacons en voor vrijwel alle 100 ml flacons is deze verbetering doorgevoerd. Op de inpaklijn wordt de datamatrix op de bodem van de doosjes ingeprint.

1 kg verpakkingen in plastic pot

Een project dat al langer loopt en waar we de ontvangers van onze nieuwsbrief van maart 2018 ook over hebben geïnformeerd, is de verandering van de 1 kg verpakkingen. De rechthoekige bus, ook wel combitin genoemd, wordt vervangen door de plastic Easystack pot. Hiervoor moeten de registraties worden aangepast. Diverse stabiliteitsstudies, die nodig zijn voor het vaststellen van de houdbaarheidstermijn in de nieuwe verpakking, worden gefaseerd afgerond. Zodra we de nieuwe beschikkingen ontvangen, bekijken we wanneer we met de productie overgaan naar de nieuwe verpakking en passen we de etiketten aan naar het andere formaat.

Etiketten waterconditioneringsmiddelen

We krijgen regelmatig de opmerking dat producten lastig van elkaar zijn te onderscheiden, omdat verpakkingen op elkaar lijken. Met de uitfasering van de combitins begrijpen we dat dit er niet eenvoudiger op wordt. Gezien ons uitgebreide gamma is een unieke kleur etiket per product geen optie. Om u toch tegemoet te komen, hebben we de etiketten van de waterconditionerings-middelen, waaronder Metasol en WpH Corrector van een eigen kleur voorzien. Vanaf de volgende producties worden de etiketten zwart. Zodoende vallen deze producten op en zijn ze goed te onderscheiden van de diergeneesmiddelen.

Leesbaarheid van de etiketten

Vanuit de overheid zijn we verplicht bepaalde teksten op het etiket te plaatsen. De ruimte is beperkt; de verpakking heeft nu eenmaal een bepaald oppervlak. Daarnaast is de wens vanuit Dopharma om, indien mogelijk, meertalige etiketten te hanteren. Dit is praktischer met voorraadbeheer en drukt de prijs. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Voor de injectieflacons heeft u hierboven al een oplossing kunnen lezen. Bij de 1 kg potten kunnen we meerlagige etiketten gebruiken (wat bij een combitin lastiger was). Echter, deze etiketten zijn duurder en niet altijd even praktisch. Hiervoor willen we op zoek naar een alternatief. Zo blijven we verbeteren, want uiteindelijk willen we u op alle vlakken producten van topkwaliteit leveren.